MUFFINI I PALAČINKE SA DOMAĆIM DŽEMOM OD ŠLJIVA

Možda se pitate čemu sada dva ovako obična recepta kada apsolutno svi znaju napraviti i palačinke i muffine.
Možda je to stvarno tako i možda ste vi jedan od onih ljudi koji ni s jednim ni s drugim nikad nisu imali problema, međutim ja nisam jedna od tih sretnika.

Zapravo, palačinke su mi dugo, dugo vremena predstavljale pravu noćnu moru i nikako ih nisam uspijevala napraviti jestivima. Te moje palačinke su se lijepile, bile ili predeble ili pretanke, pucale, gorile… Ma sve su one bile samo ne jestive.
Ovom problemu je doskočila moja mama koja mi je pokazala idealan recept uz pomoć moje omiljene šalice za kavu. Brašno i tekućinu smo odmjerile šalicom, na tu količinu dodale dva jaja i rođen je recept od kojeg nisam odstupila već pet godina.

Neku večer sam o tome razgovarala sa svojim kulinarskim kružokom i došle smo do zaključka da svaka od nas radi palačinke potpuno drugačije, neke rade po receptu, neke odokativno, ali svaka ima svoju provjerenu metodu čiji su krajnji rezultat savršene palačinke. (Mislim nama su savršene, da me netko krivo ne shvati.)
Odlučila sam tada konačno izmjeriti vagom te količine iz šalice i napisati svoj recept za palačinke. Možda ovaj recept nekome pomogne u početku, a kasnije je ionako sve nadogradnja.
S palačinkama je najvažnije uhvatiti „ruku“ za tijesto, kad to znate onda je sve drugo lako i možete dodavati i oduzimati stvari po želji. Međutim do ovog stadija je potrebno preokrenuti puno palačinka.

Moj recept je poprilično bazičan i od njega možete raditi što god poželite. Palačinke ne radim s mlijekom već samo s vodom. Tako sam naučila od mame, a i da vam iskreno kažem ja ne osjećam nikakvu razliku u tijestu s mlijekom i onome bez njega. Ako radim slatke palačinke u tijesto uvijek stavljam šećer i arome po želji, međutim to ništa nije obavezno.
Za osnovnu palačinku potrebno vam je samo brašno, voda i mineralna, te jaja.

Kad su muffini u pitanju stvari ipak nisu bile tako komplicirane i njih sam pogodila iz prve. Zapravo, oni su toliko jednostavni da je gotovo nemoguće napraviti loše muffine ako se držite nekog provjerenog recepta.

Ipak stvar koja je mene užasno nervirala kad sam tek počinjala kuhati je što sam nailazila samo na neke turbo složene recepte, a nisam mogla naći recept za osnove muffine koji bi ja nadograđivala po svome. Naišla sam na more nekih kompliciranih recepata u kojima se smjesa miješa do iznemoglosti, recepata sa milijun i dva sastojka.
Puno sam toga i isprobala dok nisam naučila da i kod muffina vrijedi ona stara „manje je više“, posebno kad je miješanje u pitanju. Naime, za dobre muffine potrebno je samo je pomiješati mokre i suhe sastojke te potom sve sjediniti lagano miješajući žlicom. Jednostavno je da jednostavnije ne može biti! S vremenom sam došla i do „mog“ recepta za osnovne muffine koji vam donosim.

Kako sam napravila dosta džema od šljiva u oba recepta koristim upravo njega. Naravno on nije zadan i obavezan. Ovi recepti su samo baza koju možete nadograditi kako želite. Umjesto domaćeg džema možete koristiti kupovni, možete koristiti Nutellu ili Lino ladu, sjeckanu čokoladu, voće, lješnjake, ma što god vam srce poželi.

Palačinke

Print

Sastojci

 1. 300 g brašna
 2. 350 ml mlake vode
 3. 100 ml mineralne
 4. 2 velika jaja
 5. 50 g šećera
 6. prstohvat soli
 7. i još po želji
 8. malo ruma ili malo rakije
 9. ribana korica limuna
 10. vanilin šećer ili aroma vanilije

Postupak

 1. Izmiješajte brašno, šećer i sol pa dodajte dva malo umućena jaja.
 2. Postepeno dodavajte vodu i mineralnu neprestano miješajući. Potrebno je krenuti od guste smjese prema rijetkoj kako bi izbjegli nastajanje grudica. O ovome posebno treba vodite računa ako radite bez miksera.
 3. Na kraju dodajte neku aromu po želji: rum ili rakiju, koricu limuna ili vaniliju.
 4. Zagrijte jako tavu, ako koristite teflon ulje i masnoće vam nisu potrebne, ali možete ih malo dodati radi šmeka. Ako imate željeznu tavu onda nakon svake palačinke dodajte kap ulja.
 5. Kutljačom uzimajte po malo smjese i izlijte je na vruću tavu.
 6. Pecite palačinku po par minuta sa svake strane te je prebacite na tanjur.
 7. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
 8. Pečene palačinke mažite domaćim džemom ili namazom po želji.
  Originalni recept

Leave a Reply

Your email address will not be published.