PESTO OD RIGE I ORAHA

Hej narode! Jeste li živi i što ima s vama?
Mi smo žive i zdrave, a svaki dan nam donosi nova uzbuđenja pa o blogu ni razmišljam. Sad se uglavnom brčkamo u plićaku ili ližemo sladoled na splitskoj rivi, a štednjak palimo samo kad nemamo drugog izbora.
Mogu slobodno reći da je ovih posljednjih pet mjeseci prošlo istovremeno i najbrže i najsporije na svijetu.

U svom tom uzbuđenju sam gotovo i zaboravila kako se objavljuje novi post, a ovaj recept čami u skicama od travnja, čeka da mu se smilujem i dozvolim mu da ugleda svijetlo dana. Kako možda i pretpostavljate kuhanje mi i dalje nije visoko na listi prioriteta pa i dalje dnevne obroke planiram po pravilu „što brže i jednostavnije“ , ipak, kako već svi znate, jednostavno ne znači neukusno i dosadno. Upravo suprotno, jednostavno nekad posve iznenadi.

pesto

Kako je riga (ili ti ga rikula) već duže vrijeme apsolutna kraljica svih salata, pizza i sendviča, a ja je ljubim od najranijeg djetinjstva odlučila sam je spakirati u ovaj super brzi pesto.
Za ljubitelje punih okusa i aroma hrane ovo će biti izvrstan dodatak tjestenini ili podloga za bruschette.

Ako imate dobar štapni mikser ili blender ovaj pesto možete napraviti za tren oka, naravno ako ste pravi entuzijast možete uložiti nešto više truda i pokoju kap znoja pa napraviti pesto u mužaru. Ja taj luksuz trenutno nemam pa sam u pauzi između nunanja, ljuljanja i uspavljivanja napravila buzzzz s mikserom i pesto je bio gotov. Dok sam buzzz-buzzzzala mikserom tjestenina se krčkala i eto ručka prije nego me pozovu na moju dužnost dežurnog mjenjača pelena. 

SASTOJCI

100 g rige

60 g oraha

40 g ribanog sira grana padano

2 velike žlice sira mascarpone

2 žlice maslinovog ulja

mrva soli i papara po ukusu

POSTUPAK

  • Rigu operite, očistite i posušite.
  • Orahe kratko prepecite na tavi bez dodavanja masnoća pa ih sameljite.
  • U blender ili posudu za miksanje ili pak u mužar sravite rigu, dodajte orahe, ribani grana padano, mascarpone, maslinovo ulje te sol i papar po ukusu.
  • Napravite buzzz buzzz mikserom dok se svi sastojci ne spoje u kremasti pesto.
  • Ako radite pesto u mužaru zasučite rukave i tucite, miješajte, gnječite dok ne dobijete kremasti pesto.
  •  Pesto poslužite s čim vam duša poželi, s tjesteninom paše sjajno.
    Originalni recept

Leave a Reply

Your email address will not be published.